Kādēļ šķiet, ka ēdiens lidmašīnā garšo citādāk?
16.07.2018 11:25
Par ēdienu lidmašīnās nākas dzirdēt visai bieži - kā nu ne, ja jālido vairāk nekā 3 stundas, ar vienu no cilvēka pamatvajadzību apmierināšanu būs jārēķinās. Kādam ēdiens garšo, kādam ne - bet 10 kilometru augstumā nereti pat līdzi paņemtais šokolādes batoniņš garšo savādāk. Taču vai tā patiešām varētu būt?
Atbilde ir jā!
Tā patiešām nav tikai jūsu iztēle, ja reizēm šķiet, ka ēdiens vairāku kilometru augstumā garšo citādi, nekā uz zemes. Pirmkārt, gaiss lidmašīnas salonā ir sauss, tādēļ tas "izžāvē" cilvēka deguna gļotādas šūnas. Tas izmaina jūsu garšas uztveri, jo ēdiens jau smaržo savādāk.
Otrkārt, gaisa spiediens "nomērdē" aptuveni vienu trešdaļu garšas kārpiņu uz mūsu mēlēm - tas, savukārt nozīmē to, ka sajutīsiet mazāk garšas. Šis ir iemesls kādēļ aviokompāniju pasniegtajā ēdienā parasti tiek pievienots palielināts sāls un garšvielu daudzums - lai ēdiens arī 10 kilometru augstumā garšotu pēc iespējas līdzīgāk mums ierastajam.